Skip to main content

ЗАХВОРЮВАННЯ, ЯКІ ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ

ЛІКАР-АКУШЕР-ГІНЕКОЛОГ МАТЮК Т.Б.

На сьогодні більше 1 мільйонів випадків захворювань, що передаються статевим шляхом, відбувається щодня у всьому світі. Щорічно 357 мільйонів випадків ЗАХВОРЮВАНЬ, ЯКІ ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ припадає на 4 хвороби: урогенітальний хламідіоз, гонорею, сифіліс та трихомоноз. Близько 500 мільйонів людей у світі є зараженими вірусом простого герпесу II типу. Більше 290 мільйонів жінок на планеті заражені папіломавірусами. Для багатьох з цих хвороб характерний малосимптомний перебіг хвороби, що значно утруднює своєчасну діагностику і зменшує можливості профілактики. Частина з цих хвороб призводять при тривалому перебігу до безпліддя та можливості передачі від матері до дитини. За даними МОЗ в Україні щорічно реєструється близько 400 тисяч нових випадків хвороб у такому порядку: сифілісу, гонореї, хламідіозу, герпесу, сечостатевого мікоплазмозу, генітального кандидозу і трихомоніазу. За результатами численних досліджень встановлено, що наявність ІПСШ суттєво підвищує ризик передачі та інфікування ВІЛ статевим шляхом. Зокрема передачі ВІЛ сприяють сифіліс, генітальний герпес, гонорея, хламідіоз, трихомоноз, кандидоз, мікоплазмоз та інші венеричні інфекції.

Розповсюджені бактеріальні інфекції

  • Neisseria gonorrhoeae (викликає гонорею або гонококову інфекцію)
  • Chlamydia trachomatis (викликає хламідійні інфекції)
  • Treponema pallidum (викликає сифіліс)
  • Klebsiella granulomatis (відома раніше як Calymmatobacterium granulomatis викликає пахову гранулему, або донованоз) та інші.

Розповсюджені вірусні інфекції

  • Вірус імунодефіциту людини (викликає СНІД)
  • Вірус простого герпесу типу 2 (викликає герпес статевих органів)
  • Вірус папіломи людини (викликає гострі кондиломи, а деякі підтипи призводять до розвитку раку шийки матки у жінок)
  • Вірус гепатиту В, С (викликає гепатит, а хронічні випадки можуть призводити до розвитку раку печінки)
  • Цитомегаловірус (викликає запалення цілого ряду органів, включаючи мозок, очі і кишечник)

Паразитарні організми

  • Trichomonas vaginalis (викликає вагінальний трихомоніаз)
  • Candida albicans (викликає вульвовагініт у жінок; запалення голівки статевого члена і крайньої плоті [баланопостит] у чоловіків).

Інфекції, які передаються статевим шляхом, які не лікуються під час вагітності, пов’язані із вродженими вадами і перинатальними інфекціями. Серед вагітних жінок з сифілісом, який не лікувався, на початковій стадії 25% вагітностей закінчується народженням мертвого плода, а 14% – смертю немовляти, тобто загальна перинатальна смертність становить близько 40%. До 35% вагітностей серед жінок з гонококовою інфекцією, яка не лікувалася, закінчується мимовільним абортом і передчасними пологами, а до 10% вагітностей – смертю немовляти. При відсутності профілактики в 30% – 50% дітей, які народжені матерями з нелікованою гонореєю і майже в 30% дітей, народжених матерями з нелікованою хламідійною інфекцією, розів’ється серйозна інфекція очей (бленорея немовляти), яка, якщо її не лікувати на ранніх стадіях, може призвести до сліпоти. За оцінками, в усьому світі від цієї хвороби щорічно сліпне від 1000 до 4000 новонароджених дітей.

Деякі інфекції, передані статевим шляхом, часто протікають без симптомів. Так, наприклад, до 70% жінок і значна частина чоловіків з гонококовою і/або хламідійною інфекцією можуть взагалі не відчувати жодних симптомів. Як симптоматичні, так і безсимптомні інфекції можуть приводити до розвитку серйозних ускладнень.

Незважаючи на те, що інфекції, які передаються статевим шляхом викликають різні патогенні мікроорганізми, деякі з них призводять до схожих клінічних проявів, відомих як ознаки (те, що людина або медик бачить при огляді) і симптоми (те, що пацієнт відчуває, – наприклад, біль або сверблячка). Деякі з цих ознак і симптомів легко розпізнаються і носять стійкий характер, представляючи синдром, який сигналізує про наявність одного або декількох патогенних організмів. Так, наприклад, виділення із сечовивідного каналу в чоловіків можуть бути викликані тільки однією гонорейною, тільки однією хламідійною або обома цими інфекціями.

Основними синдромами найпоширеніших ІПСШ є:

  • Виділення із сечовивідного каналу
  • Виразки на статевих органах
  • Припухлості в паху (бубони в паховій області)
  • Вагінальні виділення
  • Біль внизу живота
  • Неонатальні інфекції очей (кон’юнктивіти немовляти)

Реальна загроза здоров’ю наступного покоління – це інфекції, що передаються статевим шляхом, частота яких з кожним роком збільшується. Тому особлива увага має приділятися статевому вихованню підлітків, своєчасній діагностиці і проведенню ефективного лікування певної інфекції. Для цього необхідно об’єднати зусилля акушерсько-гінекологічної, урологічної, дерматовенерологічної та інших служб охорони здоров’я.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я в «Глобальній стратегії профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, та боротьби з ними на 2006—2016 роки» виділяє поняття «безпечна статева поведінка» (безпечний секс), що включає в себе:

  • Правильне і систематичне використання чоловічих і жіночих презервативів;
  • Правильне застосування місцевих бактерицидних засобів, антисептиків, які значно знижують, але повністю не усувають ризик зараження;[27][28][29]
  • Періодичне обстеження за допомогою клінічної та лабораторної діагностики;
  • У разі діагностування інфекції (або підозри на її наявність) спеціалізоване лікування;
  • Статева стриманість;
  • Обов’язкове повідомлення статевих партнерів;
  • Вакцинація проти онкогенних вірусів гепатиту B і папіломавірусів людини.

Застосування презерватива під час статевого акту значно зменшує ризик зараження ЗПСШ. Для цього презерватив необхідно правильно одягати до початку статевого контакту і звертати увагу, щоб виділення з статевих органів одного партнера не могли попасти на статеві органи другого партнера до початку та після закінчення статевого акту; презерватив необхідно одягнути до початку статевих контактів і не торкатися статевих органів партнера до початку натягування презерватива.

Поведінка людей, які знають про своє захворювання, але приховують його і заражають інших людей, розцінюється як суспільно небезпечна. Статті Кримінального Кодексу України передбачають кримінальну відповідальність за таку поведінку.

При виявленні симптомів захворювання, які передаються статевим шлязом (ЗПСШ) слід негайно:

Звернутися до фахівця (дермато-венеролога), який проведе діагностику і в разі виявлення захворювання призначить відповідне лікування. Не намагайтеся лікуватися самі!

У разі зникнення симптомів у процесі лікування, слід обов’язково до кінця пройти призначений курс дікування, оскільки інфекція в організмі все ще може бути присутня.

Обов’язково розповісти про виявлену інфекцію своєму статевого партнера і переконати його також пройти медикаментозне лікування, інакше захворювання може повернутися. На час лікування слід відмовитися від статевих контактів. У разі виникнення контактів необхідно використовувати презервативи.